Other constituents
Water 95.63 g
Link to USDA Database entry
Units
μg = micrograms • mg = milligrams
IU = International units
Percentages are roughly approximated using US recommendations for adults.
Source: USDA Nutrient Database -wikipedia에서 인용-
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상추의 거의 대부분이 "97%가 Vitamin K (97%)102.3 μg"인 것에 주목해야 한다.
Vitamin K는 덴마르크의 Henrik Dam란 과학자가 1929년에 발견한 비타민의 일종으로 동물의 피가 엉기는 작용에 절대적으로 중요한 역활을 한다고. 또한 뼈대를 튼튼히 하는 요소로도 중요시 되고 있다고 한다. 이것이 결핍되면 피가 응고하지 않고 또한 뼈가 생성되지 않는다.
그러면 상추에만 이런 물질이 있는가? 천만에...짙은 녹색의 채소는 어느 것이나 다 다량 함유되고 있다. 가장 비타민 K를 소장하고 있는 채소는 Kale이고 그 다음이 시금치 그리고 세번째는 collard 반컵에 418 microgram이 있는데 반하여 상추의 경우는 1 cup에 71 micrograms 밖에 않된다. 다음의 차트를 보시라.
Vitamin K1
Food Serving size Vitamin K1[42] micrograms (μg)
Kale, cooked 1/2 cup 531
Parsley, raw 1/4 cup 246
Spinach, cooked 1/2 cup 444 Spinach, raw 1 cup 145
Collards, cooked 1/2 cup 418 Collards, raw 1 cup 184
Swiss chard(근대), cooked 1/2 cup 287 Swiss chard, raw 1 cup 299
Mustard greens, cooked 1/2 cup 210 Mustard greens, raw 1 cup 279
Turnip greens, cooked 1/2 cup 265 Turnip greens, raw 1 cup 138
Broccoli, cooked 1 cup 220 Broccoli, raw 1 cup 89
Brussels sprouts, cooked 1 cup 219 Endive, raw 1 cup 116
Cabbage, cooked 1/2 cup 82 Green leaf lettuce 1 cup 71
Asparagus 4 spears 48 Romaine lettuce, raw 1 cup 57
Table from "Important information to know when you are taking: Warfarin (Coumadin) and Vitamin K", Clinical Center, National Institutes of Health Drug Nutrient Interaction Task Force.[43]
Vitamin K1 is found chiefly in leafy green vegetables such as dandelion greens (which contain 778.4 μg per 100 g, or 741% of the recommended daily amount), spinach, swiss chard, lettuce and Brassica (e.g. cabbage, kale, cauliflower, broccoli, and brussels sprouts) and often the absorption is greater when accompanied by fats such as butter or oils; some fruits, such as avocado, kiwifruit and grapes, are also high in vitamin K. By way of reference, two tablespoons of parsley contain 153% of the recommended daily amount of vitamin K.[44] Some vegetable oils, notably soybean, contain vitamin K, but at levels that would require relatively large calorific consumption to meet the USDA-recommended levels.[45] Colonic bacteria synthesize a significant portion of humans' vitamin K needs; newborns often receive a vitamin K shot at birth to tide them over until their colons become colonized at five to seven days of age from the consumption of their mother's milk.
Phylloquinone's tight binding to thylakoid membranes in chloroplasts makes it less bioavailable. For example, cooked spinach has a 5% bioavailability of phylloquinone, however, fat added to it increases bioavailability to 13% due to the increased solubility of vitamin K in fat.-wikipedia에서-
상추의 거의 전부가 비타민 K인 것만은 분명하나 다른 채소들에 비하면 저 밑바닥을 맴돌고 있다. 그럼 제일 비타민 K가 많은 채소가 뭐냐? Kale이란 것으로 상추가 1 컵에 고작 71인데 비하여 Kale이란 채소는 반컵에 531 ug가 담겨있다.
비타민 K라는 물질은 1929년에 덴마크의 Hans Dam이란 과학자에 의하여 발견된 것으로 혈액이 응고하고 뼈대를 튼튼히 하는 데에 절대적으로 중요한 역활을 한다. 돼지고기와 싸먹는다고 하는데, 그런 육류의 기름이 아니라 올리브기름이나 Avocado같은 식물성 기름과 같이 먹으면 흡수하는 양이 많아진다고 한다.
한국사람들이 툭하면 만병통치약인 것처럼 뭐든지 들여대고 과대망상에 빠지는 경우를 너무나 흔하게 보는데, 앞에 말한 두가지의 결핍증에서 매우 중요한 효과를 가져온다고 한다. 그게 전부 올시다. 더도 아니고 덜도 아니고...
이래서 누구 말 마따나 "공부해야 하고 research를 해서" 무식한 사람들을 현혹시키는 작단에 쓸데없이 말려들지 말아야 한다는 얘깁네다.